אז איך בוחרים טבעת אירוסין? או בכלל, איך בוחרים טבעת יהלום?
מקווים שהכנתם את עצמכם, שכן זהו מאמר מקיף ביותר שנוגע בכל האלמנטים הכרוכים בקניית טבעת יהלומים. אנו ממליצים בחום לקרוא אותו כי בכל אופן לא מדובר בהוצאה זניחה…
לנוחיותכם, המידע מחולק לתתי קטגוריות וניתן לעבור אליהן בלחיצה.
למרות שההתייחסות פה היא
בעיקר לטבעות אירוסין, המידע רלוונטי
לטבעות יהלומים בכלל.
אז מהם הם השלבים בבחירת טבעת אירוסין?
- בחירת תקציב (לחיצה כאן תעביר אתכם למאמר על מחיר ממוצע עבור טבעת אירוסין)
- בחירת צבע הזהב עבור הטבעת
- בחירת קראט הזהב
- בחירת עיצוב הטבעת
- בחירת מידת הטבעת
- הדרך הנכונה לבחור יהלום
- בחירת תכונות היהלום
- האותיות הקטנות של היהלומים
- משמעות התעודה הגמולוגית
- בחירת מקום הקנייה
- נורות אזהרה בזמן הקנייה
- שימת דגש על מסמכים תקינים ומפורטים
לגבי המדריך
- שווה להקדיש את הזמן להתעמקות במאמר זה. בכל אופן לא כל יום מוציאים אלפי שקלים על מוצר מינאטורי.
- במידה והמאמר אינו מכסה נושא שרציתם לשמוע לגביו אתם מוזמנים ליצור קשר ליעוץ.
- בכתיבת המאמר היה ניסיון אמיתי לנטרל כל אינטרסים מסחריים והמידע המובא בו הוא אובייקטיבי ככל שניתן בסיטואציה זו.
בחירת צבע הזהב
על פי רוב לא צריך להסתבך ופשוט לשים לב לצבע המתכות שבת הזוג שלכם עונדת. במידה והיא לא עונדת תכשיטי זהב, בדקו אם היא לובשת תכשיטי כסף המזכירים זהב לבן, או לחילופין תכשיטי גולדפילד למיניהם הנראים כמו זהב צהוב. ישנה גם אפשרות מסוימת שהיא מעדיפה תכשיטים מזהב אדום (צבע ורוד) – אם כי זו אפשרות סטטיסטית נמוכה.
במקרה בו אין לה העדפה ברורה, העצה הכי פשוטה היא לראות כל טבעת בשני צבעי הזהב. ישנם עיצובים המתאימים יותר לזהב צהוב (הרבה פעמים מראה וינטג' או אתני) וישנם כאלה המתאימים יותר לזהב לבן (למשל עיצובים המגדילים לעין את היהלום המרכזי).
לגבי זהב לבן יש לזכור כי אין כזה דבר. כל סגסוגת של זהב לבן היא צהבהבה מעט ולכן מצופה ברודיום. רודיום הוא ציפוי מתכתי המתקלף עם הזמן ויש לחדשו כל כמה שנים בהתאם לשימוש.
בחירת קראט הזהב
בישראל נהוג לייצר תכשיטי זהב בריכוז זהב 14 קראט (מכיל 58.5% זהב) או 18 קראט (מכיל 75% זהב). בכל הנוגע לזהב קראט אינו מייצג משקל, אלא מידות טוהר המסמלות את כמות הזהב בסגסוגת.
ההבדלים המשמעותיים ביותר בין שתי סגסוגות הזהב הם החוזק והעמידות. זהב טהור הוא רך מאוד ולכן יש הכרח לערבב אותו עם מתכות אחרות. לכן, מבחינה פרקטית ארוכת טווח זהב 14K עדיף לזהב לבן. לפיכך, הוא אידיאלי עבור זהב לבן (שכן זהב זה מכוסה ברודיום בלי קשר לטוהר הזהב).
האתגר הוא עם זהב צהוב. זהב צהוב 18K הוא בעל צבע עשיר ועמוק יותר ולכן כאן יש שיקול ויזואלי. רצוי להחליט בהתאם לתכשיט עצמו – 14 קראט מתאים יותר לטבעות עדינות עם שיניים דקות יחסית, וטבעות מאסיביות יותר עם שיניים בריאות הולכות טוב יותר עם זהב 18 קראט.
שיקול נוסף הוא כמובן התקציב שלכם. זהב 14 קראט הוא זול יותר משתי סיבות – הראשונה היא כמובן ריכוז זהב נמוך יחסית והסיבה השנייה היא שצפיפות החומר של זהב 18 קראט גבוהה יותר ולפיכך צריך יותר זהב כדי לייצר אותה.
בתמונה הבאה ניתן לראות את טבעת מזהב 14K מול טבעת מזהב 18K. מכיוון שהתמונות צולמו באופן מקצועי, תחת אור רב, קשה להבחין בדקות ההבדל ביניהם בתמונה אך במבט מעמיק תוכלו לראות מעט יותר עומק ואדמדמות בזהב צהוב 18K. במציאות ההבדל יותר ניכר לעין.
בחירת עיצוב הטבעת
עיצוב זה דבר סובייקטיבי לחלוטין ובסופי של יום אתם אלה שתצטרכו להכריע (רק דאגו לכך שקיימת מדיניות החלפה נוחה). בכל זאת אלה הן נקודות למחשבה שיכולות לסייע לכם:
- האם היא העירה לאחרונה על טבעת אירוסין שקיבלה חברה שלה או מישהי בסביבתכם.
- האם היא זרקה משהו לגבי טבעת שראיתם בחנות, במגזין וכדומה.
- האם יש סגנון ברור בתכשיטים שהיא עונדת – פשוט, עדין, וינטג', מעוצב מאוד וכדומה.
- האם יש לה חברה קרובה, אחות, אמא או כל אחת אחרת שיכול לתת עצה טובה ולשמור על דיסקרטיות (ושבא לכם לשתף אותה).
- האם היא מישהו שתישאר עם אותו העיצוב בכל חייכם הזוגיים או שכנראה תעשה שינויים מפעם לפעם ותחדש. הגעה למסקנה בשאלה זו יכולה לסייע בהחלטה בין עיצוב קלאסי שתמיד ישתלב לבין עיצוב יותר אופנתי או יוצא דופן שעשוי להימאס עם השנים.
- האם עיצוב כזה או אחר מוצא חן בעיניכם. גם לכם יש כאן מקום לביטוי במידה ואתם רוצים אותו. לכל הפחות מדובר ב- 20% חשיבות לדעה שלכם.
בחירת מידת הטבעת
שאלה המדירה שינה מעיני רבים. על פי רוב קשה לקלוע מראש באופן מדויק למידת האצבע האמיתית של בת הזוג. אלה הן העצות הטובות ביותר שלנו לגבי התאמת מידה.
- עדיף שהטבעת תהיה גדולה מקטנה. כך נמנעים מחוסר נעימות שהטבעת לא עולה. טבעת גדולה מידי אפשר תמיד לענוד באצבע עבה יותר עד להתאמת מידה.
- התאמת מידה אחת היא ללא תשלום וכך מקובל בתחום. ודאו זאת.
- רוב הטבעות שאנו מייצרים מיועדות למידה ממוצעת ונעות בין מידה 11-14 ישראלית. המטרה היא להיות קרובים מספיק לרוב הנשים כדי שהן יוכלו לענוד את הטבעת עד להתאמת מידה מדויקת.
- לרוב אנו ממליצים לעשות מידה אחת בלבד לטבעת מכיוון שזה לא בריא לעשות לה יותר מידי מידות. לפיכך לרוב לא כדאי לעשות התאמת מידה מראש.
- עושים התאמת מידה מראש רק כאשר יודעים את המידה בודאות או במקרה שיודעים שבת הזוג היא קיצונית במידה לאחד הכיוונים ורוצים להתקרב אליו.
- ניתן למדוד מידה מראש איזושהי טבעת שהיא עונדת הרבה באצבע הנכונה (לרוב הקמיצה של יד שמאל אך לא חובה). הטבעת צריכה להיות קרובה לעובי של טבעת האירוסין (סביבות 1.5-3 ממ רוחב), היא צריכה להיות עגולה ולא אובאלית. המדידה נעשית על ידי בדיקת הקוטר הפנימי באופן מדויק במילימטרים או אם אפשר על ידי קליבר.למי שיש טבעת טובה למדידה אנא גשו למאמר זה.
הדרך הנכונה לבחור יהלום
הדבר החכם ביותר שאתם יכולים לעשות בעת רכישת יהלום היא לראות אותו לפני שיבוצו בטבעת. הרי שיבוץ יהלום יכול להסתיר את צבעו האמיתי, את פגמיו וכדומה. בנוסף, תמיד צריך לראות כמה יהלומים בעלי פרמטרים שונים, גבוהים יותר ופחות, כדי להבין מה הכי חשוב עבורכם בקנייה.
התנאים בהם אתם בוחרים יהלום צריכים להיות מאוד ספציפיים. האור במקום צריך להיות פלורוסנטי בעיקרו והבדיקה צריכה להיעשות מתחת לנורת פלורוסנט של יהלומנים. את היהלומים יש להניח על משטח לבן. לצד היהלומים צריכה להיות לופה, צריכה להיות פינצטה של יהלומים וצריך להיות נייר צבע. לופה היא הגדלה פי 10, פינצטה היא הדרך האידיאלית לאחוז יהלום ולראות אותו במלואו ונייר צבע הוא נייר פשוט מקופל איתו ניתן לראות את צבע היהלום האמיתי וכלל גוון לא טוב שעשוי להתחבא בו.
בחירת תכונות היהלום
מחירם של יהלומים מתבסס על מחירון מאוד מדויק ונרחב המתפרסם אחת לשבוע ומשמש קו מנחה לכל סוחרי היהלומים. המחירון מבוסס על שלושה פרמטרים מרכזיים בסיווג ראשוני אך המחיר שמתקבל הוא מחיר מקסימלי בלבד. מתוך מחיר זה מחשבים הנחות בהתאם לשורה של תכונות ידועות יותר ופחות. סעיף זה יפורט בהרחבה תחת תת הכותרת האותיות הקטנות של היהלומים.
אלה הן התכונות המובילות בקביעת מחיר יהלום.
משקל היהלום בקראט
קראט יהלומים שלם הוא למעשה שווה לחמישית גרם. פעמים רבות בתחום היהלומים ולשם הנוחות מתייחסים לקראט כמאה נקודות ומדברים בנקודות. כלומר ליהלום שמשקל 0.73 קראט קוראים יהלום של 73 נקודות.
מחירון היהלומים מבוסס בראש ובראשונה על קבוצות משקל. יש קבוצות הנעות בכמה נקודות בודדות – למשל 0.01-0.03 קראט, יש קבוצות שנעות בעשר נקודות למשל 0.30-0.39 קראט, יש קבוצות של 20 נקודות למשל 0.50-0.69 קראט וכן הלאה.
המשמעות התיאורטית של קבוצות משקל היא שמחירו של כל יהלום בטווח נלקח לחישוב מאותו מחיר בסיס והשוני במחיר ביניהם נובע מהכפלה של מחיר הבסיס במשקל היהלום. נניח לצורך הדוגמה שמחיר בסיס של יהלום בעל תכונות מסוימות הוא 1000 דולר ומשקלו 0.52 קראט. מחירו יהיה 520 דולר. אך גם יהלום שמשקלו 0.69 קראט, שבפועל נראה כבר כמו יהלום שמשקלו 0.70, ילקח לחישוב מאותו מחירון ויעלה 690 דולר. כמובן שבשל העובדה שיהלומים כאלה, שמצויים על טווח עליון של קטגורית משקל הם כמעט תמיד תאונות ליטוש ולא הייתה כוונה ללטשם למחירון נמוך יותר. לפיכך הם נדירים ולפיכך הם יעלו יותר מ-690 דולר בשל הביקוש. נניח לשם הדוגמה שמדובר ב- 800 דולר.
מאידך, יהלום שמשקלו 0.70 קראט בעל תכונות זהות ילקח לחישוב ממחירון גבוה משמעותית. סביר שמחירון מקביל יהיה כ-1300 דולר. בהכפלה במשקל נגיע ל 910 דולר. האם שווה לשלם יותר ממאה דולר פרמיה על הבדל של נקודה במשקל. כנראה שלא.
העצה המציאותית כאן היא לא לחפש יהלומים של 0.69 – הם כמעט לא קיימים וכולם רוצים אותם. אלא לחפש יהלומים כמה שיותר גבוהים בקטגוריה. כל יהלום שהוא חמש נקודות מעל לנקודת ההתחלה של הקבוצה נקרא בעגה שלנו OVERSIZE ואלה לרוב קניות טובות. אם כי לא תמיד ניתן למצוא אותן….
ליטוש היהלום
הלקוחות היותר וותיקים שמגיעים אלינו מדברים תמיד על הניקיון של היהלום. לכולם בשלב כזה או אחר, בשנות השבעים והשמונים העליזות, היה איזה חבר לוטש יהלומים שדיבר על ניקיונות.
האמת היא שמאז השתנו דברים רבים בעולם הליטוש ובעשרים השנים האחרונות (פחות או יותר) החלו ללטש יהלומים בליטוש מודרני ורק בשנים האחרונות נעלמו הליטושים הישנים.
הליטוש המודרני, בתיאור בסיסי ביותר, הוא ליטוש בו יש יותר פאות ביהלום, הפרופורציה ביניהן נכונה יותר ולפיכך הם יותר מנצנצים. בשל העובדה שיש להם יותר פאות והם יותר מנצנצים, הרבה יותר קשה לראות בעין כאשר יש להם פגמים פנימיים. כך שהם גם יותר מלאי חיים וגם פחות רואים את הפגמים שלהם.
ציון הליטוש של יהלומים עגולים מתחלק לשלושה תת פרמטרים – CUT, POLISH, SYMMETRY. ציון ה"קאט" הוא החשוב ביותר ומשמעותו הוא בעצם ציון הפרופורציות של היהלום. ציון ה"פוליש" מתייחס לגימור הליטוש וציון ה"סימטריה" משמעותו – האם היהלום עגול לחלוטין.
אנו ממליצים בחום רב לשים לב לאיכות הליטוש של היהלום כדבר הראשון אותו בודקים. אין סיבה לרכוש יהלום אם הוא לא מלא חיים. בחרו יהלום לצד יהלומים אחרים כדי להבין את רמת הנצנוץ שלו והימנעו מרכישה של יהלומים תחת מעטה כבד של נורות לד שיכולות להאיר ניצוץ גם בפלסטיק.
ציון ליטוש מינימלי הוא VG (כוונה – very good) לדעתנו. ניתן מידי פעם למצוא יהלום יפה בליטוש GOOD אך במקרה כזה חשוב להבין איזה סוג של GOOD זה – האם זה יהלום שטוח שנראה גדול יותר או שנראה כמו צמיד ובעל חגורה עבה. שוב, בקנייה של יהלומים בציון GOOD חשוב מאוד לראות אותם לצד יהלומים אחרים!!
עבור יהלומים שאינם עגולים אין ציון של CUT או פרופורציה מכיוון שהם מלוטשים בשיטות ומודלים רבים ואין להם אחידות. לפיכך חשוב מאוד לראות כמה מהם כדי להבין אילו מהם הם יפים ובעבודה יפה ואילו סתמיים במודל ולא מלאי חיים. בנוסף רצוי לשים לב כי הם לא עמוקים מידי ובעלי שטח פנים קטן מידי.
בתמונה הבאה מוצגים שני יהלומים בצבע גבוה (D-E), ניקיון גבוה מאוד (VVSּּ+ׂ) ובמשקל זהה לחלוטין. אבן אחת היא בליטוש GOOD ואבן שנייה היא בליטוש EXCELLENT. מדובר על ציון ה-CUT. לשני האבנים יש ציון של פוליש וסימטריה EX-EX. ניתן לראות בבירור, על אף שקשה לצלם יהלומים ולהעביר את מהותם, כי האבן בליטוש EXCELLENT היא מלאת חיים, בהירה, ללא שטחים כהים. בנוסף, הקוטר שלה גדול משמעותית!
דירוג הצבע של היהלום
יהלום לבן אידיאלי הוא יהלום שאין לו צבע והוא שקוף כמו מים. בתיעוד אמיתי של יהלומים יהלום זה מסומן באות הלועזית D. היהלומים שצבעם D אמיתי הם מעטים יחסית ורוב היהלומים אוחזים גוון צהבהב קל מאוד עד חזק מאוד ומסומנים על סקאלת האלף בית הלטיני עד לאות Z. למען האמת, בשיבוץ, קשה מאוד לראות הבדלים בין יהלומים סמוכים בצבע ולפיכך אין משמעות אמיתי לשיבוץ יהלום E או F, G או H וכדומה (כאשר מדובר בתיעוד אמיתי של יהלומים) וכי רצוי להתמקד על תחום של צבע יותר מאשר על צבע ספציפי ומשם לבחור לפי שאר תכונות היהלום ומחירו.
מבחינה פרקטית יהלום צהבהב יראה בקלות גדולה יותר על גבי זהב לבן ואילו יראה לבן יותר על גבי זהב צהוב ולכן נהוג לרוב להשקיע פחות בצבעים לבנים עבור טבעות מזהב צהוב. הדרך הנכונה היא לראות איך יהלומים בצבע מסוים נראים על טבעת בצבע זהב מסוים כדי להבין אם יש קונטרסט חזק מידי או צהבהבות גדולה מידי. כמובן, שוב, תמיד עדיף לבחור יהלום לפני שיבוצו ולראות אותו מתוך השוואה ליהלומים אחרים…
התמונה המצורפת ממחישה בגדול את ההבדלים הקטנים בין צבעי יהלומים קרובים וההבדלים הגדולים בין יהלומים מרוחקים בסקאלה.
רמת הניקיון של היהלום
כל היהלומים נוצרים בטבע עם פגמים. בגדול יש שני סוגים של פגמים – פגמים שהם חומרים אחרים שנכלאו בתוך היהלום כאשר הוא נוצר ופגמים שהם חוסר מושלמות במבנה היהלום כמו בועות וכדומה. גם יהלומים המקבלים ציון גמולוגי של חסרי פגמים הם ככל הנראה בעלי פגמים שפשוט לא ניתן לראות בהגדלה פי 10 וניתן לראות רק בהגדלה חזקה יותר במיקרוסקופ.
על פי רוב ההשפעה של הפגם על זוהר היהלום ומראהו היא לא בהכרח גבוהה גם ברמות ניקיון נמוכות יחסית גמולוגיות. הדבר החשוב הוא שהפגם אינו נראה בקלות בעין או נמצא במיקום בו ניתן להסתירו. על פי רוב פגמים בעייתיים יותר הם פגמים שחורים גדולים, פגמים גדולים בלוח היהלום, פגמים קרובים לפני השטח וכדומה.
בתמונה הבאה מובאים בהגדלה שישה יהלומים שונים בעלי רמה גמולוגית זהה מבחינת ניקיון אך מקרים שונים לחלוטין של ניקיון זה. המטרה היא שתפנימו כי יש לבחור יהלום לא רק לפי התעודה – אלא לראות אותו!
מבחינה גמולוגית, וללא קשר לציונים המפוברקים שניתנים בהרבה מן המקומות, רוב היהלום שנמכרים בישראל הם בין SI2-I1 בתיעוד אמיתי. כאשר קונים יהלום I1 צריך להיזהר יותר כי יש כאלה כבר שמאוד משפיעים על נראות היהלום.
לסיכום
בסופו של דבר, אנו ממליצים לקבוע תקציב עליון ולנסות להגיע לאיזון בין משקל ואיכות המתאים לטעם, לעיצוב הטבעת הנבחר ועומד בתקציב! על פי רוב הפרמטר הכי פחות חשוב בעיננו, כל עוד הוא לא פוגם בשקיפות ונצנוץ היהלום, הוא הניקיון. הסיבה היא שהכי קל לראות גודל, צבע וחיים של יהלום וניקיון לרוב מצריך בדיקה מעמיקה או הגדלה…
האותיות הקטנות של היהלומים
מעבר לפרמטרים שעברנו עליהם בסעיף הקודם, יש עוד לא מעט פרמטרים המשפיעים באופן קל או משמעותי על מחיר יהלום כזה או אחר. אלה הם פרמטרים או תת פרמטרים שמעט מאוד אנשים מודעים אליהם והם מוצנעים בשל אינטרסים של המוכרים. רובם אינם מצוינים בכלל ברוב התעודות הגמולוגיות הנמכרות בשוק ולכן הן דרך טובה מאוד לעשות רווח קל על לקוח פרטי.
סוג הפגם ביהלום
סוג בעיית הניקיון של יהלום כזה או אחר לרוב לא מפורט בתעודה ולעיתים גם כאשר הוא מפורט, השפעתו על נראות היהלום אינה מצוינת. הכוונה בנראות היא לא האם רואים אותו בעין אלא על איך היהלום נראה כמכלול בשל הפגם.
למשל, פגם מסוג ענן (CLOUD) עשוי ליצור מראה מאוד חלבי של יהלום ולמעשה לגרום לו להיראות יותר כמו זרקון. פגם במיקום מסוים עשוי להשתקף בתוך היהלום ולתת לו מראה אפרפר וכדומה. לפיכך חשוב מאוד לראות כמה יהלומים, זה לצד זה כדי להבין מהי ההשפעה של הפגם על הנראות ואם הוא בכלל משפיע.
גוונים ביהלום
מעבר לצבע של היהלום, פעמים רבות ליהלומים יש גווני רקע המשפיעים על הנראות שלהם. לעיתים מאוד קשה להבחין בהם בשיבוץ אך יש לדעת כי הימצאות של גוונים אלה מורידה משמעותית את עלותו הסיטונאית של היהלום וכי הם נחשבים לסחורות זולות ולא רצויות בין סוחרים.
לדוגמה, ישנם יהלומים ממכרות מסוימים במדינות מסוימות שמגעים עם גוון ירוק. אלה הן סחורות זולות מאוד. תופעה יותר נפוצה היא יהלומים בעלי גוון חום קל. לרוב הם הרבה פחות מוארים מיהלומים מקבילים ללא הגוון. גם כאן, רק מעט מן המעבדות הגמולוגיות מציינות את הימצאות הגוונים ביהלום ולקוח מן השורה יתקשה להבחין בהם ללא השוואה. שוב ושוב – רצוי מאוד לבחור יהלומים לפני שיבוצם אחרי שרואים אותם על גבי נייר צבע. לפירוט לגבי תנאי בדיקת היהלומים קראו את הסעיף על בחירת מקום הקנייה.
פלורוסנטיות גבוהה
אחד הפרמטרים הכי נתונים לויכוח בעולם היהלומים הוא הפלורוסנטיות. זהו פרמטר שעשוי להשפיע מאוד על מחיר היהלום. אז איך אפשר לבדוק אם יהלום הוא פלורסנטי? כאשר שמים יהלום תחת נורת אולטרה סגול והוא מחזיר אור כחול ברמה כזו או אחרת, סימן שהיהלום פלורסנטי. כאשר מדד זה גבוה והיהלום הינו יהלום לבן, התופעה נחשבת כלא טובה, מכיוון שהיא הופכת את היהלום לחלבי או אטום .
למעשה, מחקרים בעבר של GIA (המעבדה הגמולוגית האמריקנית והיוקרתית בעולם) בהם הציגו יהלומים ברמות פלורוסנטיות שונות לגמולוגים, תכשיטנים ואנשים מן השורה העלו כי אנשים לא זיהו פלורוסנטיות ביהלום ללא שימוש בקרני אולטרה סגול כך שהשפעת הפלורוסנטיות על מראה היהלום נמצאה כנמוכה ללא קיימת. קראו על כך באתר GIA.
לפיכך המשמעות העיקרית שיש ליחס לפלורוסנטיות גבוהה היא ההבנה כי היא אמורה להוזיל את עלות היהלום!
הדבר הכי חשוב שניתן למשוך מהסעיף הזה הוא שעליכם לרכוש יהלומים מתוך השוואה ולא להתרכז רק באותיות ומספרים.
משמעות התעודה הגמולוגית
תעודה גמולוגית היא בעצם הערכה מקצועית של תכונות היהלום על ידי בעל מקצוע מוסמך לכך. אנשים מתייחסים לתעודה הגמולוגית כאורים ותומים אך יש לשים לב ולהפנים כי זה לא כך וכי גם כאשר יש ליהלום תעודה גמולוגית זה לא אומר הרבה ללא הקשר. ההקשרים החשובים מובאים להלן.
- רוב התעודות הגמולוגיות אינן שוות את הנייר עליהן הן רשומות.
- הסיבה היא שאין פטנט על סקאלות הצבע והניקיון של היהלומים כך שכל אחד יכול לרשום כמעט מה שמתאים לו מבחינה מסחרית לא ללא סיכון גדול בהסתבכות (ישנם שינויים בתחום בשנים האחרונות והתערבויות משפטיות בעיקר בארה"ב אבל אנחנו עדיין לא שם מבחינת הגנה מלאה). לפיכך לא פעם ולא פעמים נמכרים יהלומים בצבע מסוים עם תעודה של צבע גבוה אפילו בחמש שש רמות.
- תיעוד יתר של יהלומים היא תופעה רווחת בכל העולם וממש אינה יחודית לשוק המקומי.
- המעבדה הנוקשה ביותר היא GIA והיא תואמת לאמות המידה של סחר היהלומים הסיטונאי-מקצועי.
- מעבדות נחשבות נוספות שקל יחסית להשיג יהלומים שלהם בשוק המקומי הן IGI ו- HRD.
- על פי רוב הן רחוקות מ-GIA בדרגה אחת. דהיינו אבן גבולית שתקבל צבע F בGIA עשויה לקבל E בIGI וכדומה. פעמים רבות ההבדלים נובעים מגישה יותר מסחרית. למשל מעבדה מסוימת עשויה לתת יחס גבוה יותר לנראות הצבע במבט עילי והשנייה מתייחסת לכל היהלום, גם לחלקיו המוסתרים וכדומה.
- על פי רוב, התקציב הישראלי הממוצע מעט צפוף עבור אבנים עם תעודות יותר טובות.
- ניתן לרכוש יהלומים ממעבדות אחרות אך רצוי לבדוק היטב מי ומהן וגם לבחור אותם, שוב, בתוך השוואה.
בחירת מקום הקנייה
מניסיוננו בשטח, בתחום היהלומים והתכשיטים עדיין רב הנסתר על הגלוי. רשת האינטרנט מאפשרת אמנם לאנשים לדעת יותר ולהתכונן יותר לרכישה אך המיינסטרים של המידע הוא פעמים רבות חלקי או אינטרסנטי. אנשים מכירים כמה פרמטרים בסיסיים לבחירת יהלום אך לא מודעים לעוד עשרות אחרים חשובים לא פחות ולעיתים יותר.
מכיוון שגם התלמיד הטוב ביותר של הרקע התיאורטי לא הופך למומחה ביום אחד, חשוב מאוד לתת חשיבות לתחושה שמשדר האדם שרוכשים ממנו. האם הוא עונה על כל השאלות, האם הוא מתחמק או לא יודע תשובות חשובות.
האם הוא מאפשר לכם תנאים אידיאלים לבדיקת היהלום והאם יש אופציה לבחור יהלום לפני שיבוצו. ציוד חובה במקום המוכר יהלומים הוא, כאמור, תאורה פלורוסנטית (שאינה גורמת לנצנוצים ומסתירה פגמים וצבע), לופה (הגדלה פי 10), נייר צבע (המאפשר לראות את צבע היהלום וגוונים אם יש), אבני בוחן עם תעודות אמריקאיות שניתן להשוות גם אם אין תקציב לתעודה אמריקאית.
נורות אזהרה בזמן הקנייה
– אין אפשרות לבחור יהלום בנפרד מהטבעת.
– החנות מפוצצת בלדים ואין בה עמדה עם נורות פלורוסנט.
– כלי בדיקת היהלומים הבסיסיים המוזכרים בסעיף הקודם אינם מצויים.
– החנות לא מחזיקה יהלומים בתיעוד GIA שישמשו אבני בוחן ללקוח.
– שאלות ישירות מקבלות תשובות עקיפות.
– מסמכי הקנייה והערכה הגמולוגית חלקיים ולא מפורטים. על כך יורחב בסעיף הבא.
– אין תנאי החלפה או החזרה נוחים מאוד.
שימת דגש על מסמכים תקינים ומפורטים
כל מה שנאמר לכם בעל פה לא בהכרח משקף את המציאות ולפיכך יש לקבל את כל הדברים בכתב בעת מסירת הטבעת. באם גיליתם בשלב כזה או אחר כי לא קיבלתם את מה שסיכמתם עליו לא תוכלו לעשות מאום ללא מסמכים מפורטים שיעמדו לצידכם.
על פי חוק חשבונית של תכשיטי זהב ואבני חן צריכה לפרט משקל מדויק של הזהב וסימולו, משקלם הכולל של היהלומים ומשקלן של אבני חן לפי סוג. חשבונית שאינה מפורטת צריכה להעלות לכם חשד.
בנוסף לחשבונית וללא קשר לתעודה הגמולוגית החיצונית במידה וישנה, עליכם לקבל תעודת הערכה לצרכי ביטוח בה פירוט מדויק של הטבעת – הפרדה בין אבן מרכזית ליהלומים קטנים תוך תיעוד מדויק של קוטר ומשקל אבני הצד וכמובן פרמטרים מלאים של היהלום המרכזי כולל מידות. מעבר לכך הנתונים הגמולוגיים צריכים להיות מפורטים, משקל הזהב ורמת הטוהר שלו, תמונה של הטבעת וכדומה.
הדבר חשוב ביותר כי במידה שעולה חשש להתנהלות שאינה תקינה ניתן להשוות את כל הנתונים. משקל היהלום לא נותן לכם כלום כי כל יהלום בנוי אחרת ולכן ככל שיש יותר פרמטרים כך ההשוואה יותר מדויקת.
רצוי לקבל גם שמאות לצרכי ביטוח כדי שלא ימציאו לכם כל מיני מחירים כאשר תכניסו את התכשיט לכיסוי ביטוח תכולת הדירה או תעשו לו כל ביטוח אחר.
לקטלוג טבעות אירוסין לחצו כאן
.Our diamonds collection in Singapore
.Sell your jewelry, gold and diamonds and get the best priceהנקודות שהיינו רוצים שממש תזכרו
- השוואה, בחרו יהלום מתוך כמה יהלומים לא משובצים.
- מסמכים, כל מה שנאמר לכם בעל פה צריך להיות מגובה בניירת מתאימה.
- ליטוש, אל תוותרו על איכות ליטוש היהלום.