יהלומים מזויפים והונאות

לשם הבהירות נגדיר – יהלום מזויף הוא כל יהלום שהוצג כיהלום טבעי אך הוא אינו כזה.
לצורך העניין אם זירקון נמכר כזירקון הוא לא יהלום מזויף אך אם זירקון נמכר כיהלום, הוא יהלום מזויף.

חשוב לדעת!

  • יהלום מזויף הוא כל תחליף יהלום או יהלום מטופל שהוצג כיהלום טבעי.
  • הדרך הטובה ביותר להימנע מיהלומים אלה היא קנייה עם מסמכים מסודרים ממקומות מסודרים.
  • ענף היהלומים נמצא במלחמה בלתי פוסקת במלחמה נגד טכנולוגיות זיוף.

במאי 2015 הבורסה ליהלומים רחשה וגעשה. מעבדת GIA פרסמה הודעה כי כ-500 יהלומים גדולים שנבדקו בה וקיבלו ציוני צבע גבוהים יחסית התגלו בדיעבד כיהלומים שעברו טיפול צבע.

מדובר באבנים שצופו באיזשהו ציפוי זמני ששדרג את הצבע שלהם ב- 2-3 רמות ולאחר זמן מה נעלם והאבן חזרה למצבה הטבעי.

ככל הנראה הדבר לא התגלה בעת הבדיקות (כולל בדיקות מיקרוסקופיות) והתברר רק בדיעבד. לאחר עבודת תחקיר התגלו כמה חברות מעורבות בהונאה והעניין טופל בערוצים שונים. מיותר לציין כי מדובר בהפרשי עתק במחירים בגדלים כאלה של יהלומים.

המטרה של סיפור זה היא להבהיר עד כמה הנושא של טיפול וזיוף ביהלומים הוא נפוץ ולפעמים בעייתי (הוא בעייתי כל עוד האדם אינו מודע לטיפול ומשמעות הטיפול).

בדיוק כמו וירוסים ותוכנות אנטי וירוס, גם המעבדות הגמולוגיות ואנשי הענף נמצאים במלחמה מתמדת בחידושים והמצאות בתחום הטיפולים והזיופים של יהלומים.

לפי חוקי הבורסה במקרים של הונאה כזו העסקה מבוטלת והמקום מחויב להחזיר את התשלום. חלק מהלקח כאן הוא לקנות עם תיעוד מלא ומפורט. על החשיבות הענקית של קנייה עם מסמכים ניתן לקרוא בלינק זה.

התנהגות בלתי הוגנת עד פלילית היא לא דבר חדש בתחומנו.
הפרשה הקודמת, למשל, עסקה סביב חברה גדולה בהודו המחזיקה בפעילות של יהלומים טבעיים ויהלומים מלאכותיים וערבבה חבילות של יהלומים קטנים טבעיים עם התוצרת המלאכותית. יש להדגיש כי מדובר במעצמה ולא באיזה מכולת שכונתית…

כך שאם גם בחברות ענק וגם בקרב חברי בורסה המחויבים לתקן של אמינות מאוד גבוה ועוברים סינון קפדני ביותר קורים כאלה דברים.


חשבו מה הפיתוי של אנשים מול לקוחות מן המגזר הפרטי שאינם מבינים כלל וכלל בכל מה שקשור ליהלומים. אם העזו להכניס יהלומים מטופלים ללא הצהרה למעבדה המחמירה והנחשבת ביותר בעולם היהלומים, איך יפחדו להוציא תעודות פיקטיביות או לא ריאליסטיות בעליל ליהלומים הנמכרים לאדם הפשוט? (קראו בנושא במאמר הנוגע בתיעוד יתר של יהלומים)

ואכן, אנו נתקלים באופן כמעט יומיומי באנשים שנכוו בתיעוד יתר ומידי כמה זמן גם באנשים שנכוו באופן פלילי. שתי דוגמאות מהזמנים האחרונים – אדם שרכש טבעת באלפי שקלים והחליף אותה מעט אחרי לבקשת אישתו קיבל טבעת שהתבררה בדיעבד כטבעת מהסוג הנמכר באי ביי בכמה מאות-אגורות.

אדם שרכש ב-17,000 ש"ח יהלום שהסתבר לו כמטופל ושווה כאלפיים שח בערך קמעונאי. הקו המחבר בין שני המקרים האלה היה שאלה אנשים שלא הקפידו על תיעוד מלא ומסמכים בעת הרכישה או לאחר ההחלפה של המוצר.

שימו לב, המטרה של מאמר זה היא לא להפחיד בשום אופן אלא לגרום לכם להסתכל על דברים בצורה יותר ביקורתית ומעמיקה.

לעשות שיעורי בית ולהתכונן מראש לרכישה שלכם. לקנות יהלומים ממקומות אמינים עם תיעוד אמין שיודעים לקחת אחריות מול הלקוחות שלהם.

לעבור על המסמכים שאתם מקבלים ברכישה ולהתעקש על מידע מפורט וכתוב, להבין מעט ביהלומים או לפחות לדבר בצורה של הבנה וידע וכמובן לבחור אותם מתוך השוואה ולפני שיבוץ.

איך אדע אם קניתי יהלום מזויף?

  • משקל – זירקונים למיניהם שוקלים הרבה יותר מיהלום. קראט זה חמישית גרם. השתמשו במידע זה לקראת רכישה או בדיעבד.
  • טיפולים – טיפולי יהלומים רבים הם רגישים לחום, מליחות גבוהה, חומרים. אם יש לכם תחושה שמשהו השתנה ביהלום, בדקו זאת.
  • מומחים – אם יש לכם חשש אמיתי כי נפלתם בפח כלשהו, אתם מוזמנים ליצור קשר ליעוץ ללא עלות.