באורח פרדוקסלי, התכונה החשובה ביותר בבחירת יהלום היא התכונה שהכי פחות אנשים מודעים אליה. תכונה זו היא ליטוש היהלום. נקודה מעניינת נוספת היא שזוהי למעשה התכונה היחידה המדידה של היהלום שאינה תלויה בהיווצרות הטבעית שלו אלא ביד האדם והחלטותיו.
חשוב לדעת!
- ליטוש היהלום הוא הפרמטר החשוב ביותר בנראות היהלום ובהחזריות האור שלהם.
- עדיף לקנות יהלום קטן יותר בליטוש גבוה מאשר יהלום גדול בחיתוך ירוד.
- ליטוש ברמתו המקסימלית ידוע בשם "טריפל אקס" או 3EX.
- עובדות אלה ותוכן המאמר רלוונטיים עבור יהלומים עגולים בלבד.
ציון ליטוש יהלום, המכונה גם חיתוך יהלום, לא מתייחס לצורה אליה ליטשו את היהלום (לב, עגול, מרובע, אובאלי וכדומה) אלא לעמידה באמות מידה מסוימות שהצירוף ביניהם מביא את היהלום לרמת החזר אור מקסימלית. במילים פשוטות – ליטוש איכותי של יהלום יגרום לו לנצנץ יותר.
העניין הקריטי כאן הוא המדידה והוא מתקשר לכך שהמודעות של האנשים בנושא היא נמוכה – בעבר לא ממש ידעו למדוד את הפרמטר הזה וגם לא ידעו באמת ללטש בצורה מדויקת ונכונה כמו היום. מחקר ומכשור מודרני הם אלה שאפשרו את התפתחות התחום אך הציבור עדיין לא השלים את פער הידע.
סקלת ליטוש היהלום מהגבוה לנמוך
EXCELLENT (ידוע גם בקיצור EX)
VERY GOOD (ידוע גם בקיצור VG)
GOOD
FAIR
POOR
אז מהו ליטוש יהלום בפועל?
מכיוון שמדובר בנושא טכני למדי והמטרה שלנו הוא לתת ידע שיסייע לכם בבחירה, ננסה לתת סקירה בסיסית של התחום. יש להפריד בין יהלומים עגולים ליהלומים בצורות אחרות וכך גם עשינו אנו כפי שניתן לראות במאמר זה.
ציון ליטוש היהלום העגול מורכב משלושה פרמטרים:
CUT או חיתוך
הפרופורציות בין החלקים השונים ביהלום. למשל היחס בין הגובה שלו לקוטר שלו, העובי של החגורה שלו, גודל הלוח שלו ועוד ועוד ועוד. בפרופורציות מושלמות, מבחינה מדעית, היהלום ינצנץ בשיא כוחו. זהו הפרמטר החשוב ביותר בציון הליטוש מכיוון שיש משמעות לפרופורציות אלה. המבנה והפרופורציות של היהלום יצרו שלוש תופעות ברמות משתנות של כוח בהתאם לאיכותם המדעית:
בהירות או זוהר היהלום (Brightness)
מתייחס לאור הלבן החיצוני והפנימי המשתקף מן היהלום.
אש היהלום (Fire) – ההתפצלות של האור הלבן ביהלום לצבעי הקשת השונים.
נצנוץ היהלום (Scintillation) – מידת הנצנוץ אותו מפיק היהלום והצורה הגיאומטרית הנוצרת במשחק הפנימי בין אזורים חשוכים למוארים ביהלום.
POLISH או גימור
ישנם מקרים בהם לא "מצחצחים" את היהלום עד הסוף ומשאירים חלקים שאינם מוחלקים לחלוטין. הסיבה הראשונה היא שרוצים להגיע למשקל מסוים של יהלום כדי להישאר בשווי מסוים – למשל יהלום של 0.99 קראט נמצא במחירון נמוך משמעותית מיהלום של 1.00 קראט. הסיבה השנייה הינה שיש אזורים שמעדיפים שלא לגעת בהם כדי לא ל"פתוח" פגם פנימי ואפילו לגרום לנזק ליהלום.
כך או כך, יהלומים רבים אינם בציון פוליש מושלם וסביר להניח שרוב בני האדם לא יוכלו לזהות זאת אך בציון פוליש נמוך יש להבין כי אזורים רבים ביהלום לא מוחלקים וכי זרימת האור לתוכו נפגעת.
SYMMETRY או סימטריה
פשוט מאוד, האם היהלום סימטרי או לא מבחינת הפאות שלו ומבחינת צורתו הכללית. הפרמטר הקל ביותר למדידה ולראייה בעין הוא קוטר היהלום. על פי רוב הוא לעולם לא קבוע וכל תזוזה של כמה עשיריות מילימטר היא מקובלת. סימטריה ממש נמוכה מעידה תמיד על בעיות בפרופורציה אך חוסר סימטריה קל לא אמור להדאיג כל עוד לא רואים אותו בקלות בעין.
למיטבי לכת ובעלי התקציב הגבוה התעמקות בציון ליטוש היהלום
לליטוש היהלום יש גם משמעות ביחס לגודל היהלום (ולא מבחינת המשקל). אם ניקח, לצורך הדוגמה, יהלום שמשקלו קראט. יתכן שהקוטר שלו הוא 6 מ"מ ויכול להיות שהקוטר שלו הוא 6.7 מ"מ. מבחינת מראה עיניים זה הבדל עצום (כאשר עוסקים בדברים כל כך קטנים).
מה זה אבן לחוצה?
אבן במשקל קראט שקוטרה 6 מ"מ היא אבן שמכנים בענף – אבן לחוצה. זו אבן שהיא מאורכת, או שהחגורה שלה עבה וכדומה. אלה הן אבנים שלא רק שהן בליטוש נמוך, הוא גם לא משתלם.
לפניכם הסבר מפורט עם תמונה:
בתמונה זו יש שני יהלומים שצבעם גבוה (D-E), ניקיונם גבוה מאוד (VVSּּ+ׂ) ומשקלם זהה. אבן אחת היא "GOOD CUT" ואבן שנייה היא EXCELLENT. . לשני האבנים יש ציון פוליש וסימטריה EX-EX. ניתן לראות בקלות, על אף שקשה לצלם יהלומים, כי האבן בליטוש EXCELLENT היא חיה, בהירה, ללא שטחים כהים. בנוסף, הקוטר שלה גדול בשתי עשיריות המילימטר – משמעותי מאוד ביהלומים בגדלים אלה.
אבן במשקל קראט שקוטרה 6.7 מ"מ היא אבן שטוחה או "פיתה".
היא תחזיר פחות אור אך יש לה יתרון גדול – היא נראית ממש גדולה ויש אנשים שזה קורץ להם. ניתן לומר באופן חד משמעי שבמידה והחיתוך של היהלום לא גבוה, יש עדיפות ליהלומים שטוחים יחסית שיראו גדולים ולא יהלומים גבוהים.
אבן קראט בליטוש אידיאלי תהיה בסביבות 6.4-6.5 מ"מ. מצד אחד יש לה שטח פנים ומצד שני יכולת החזר האור שלה מקסימלית.
ככל שציון הליטוש הכללי של היהלום, על כל הפרמטרים שלו, יהיה יותר גבוה כך הוא יעיד על עבודה יותר נכונה מבחינה מדעית ואפילו על תנאי עבודה יותר טובים (למשל ללא פגמים הקרובים לפני השטח, ללא ניסיון לסיים אבן במשקל מסוים כזה או אחר).
מדוע פרופורציות היהלום כה חשובות?
ציון ליטוש היהלום מבוסס למעשה על יחסי הגומלין בין הפאות של היהלום לקרני האור הנעות בו. באופן כללי יש ביהלום 58 פיאות (או 57 ללא הקודקוד המכונה עוקץ).
ישנן הרבה פרופורציות נמדדות מעבר ליחס בין קוטר היהלום לגובהו. למשל, פרופורציה חשובה מאוד ביהלום היא זו המכונה עומק הפביליון. למעשה מדובר במרחק בין החגורה של היהלום לבין הקודקוד של היהלום. הפרופורציה נמדדת ביחס לגובהו הכללי.
במידה ואחוז זה הוא גבוה מידי או לחלופין נמוך מידי קרני האור לא יישארו בתוך היהלום אלא "תברחנה" מצדדיו. על מנת למקסם החזריות אור, בוודאי זו הנראית לעין, רצוי שקרני אור אלה יצאו מכתר היהלום – שהוא חלקו העליון שמעל החגורה.
ביהלום בו הפרופורציות נכונות, אדם יכול להבחין בעין בקלות כי יש ביהלום אזורים חשוכים ואזורים מוארים בצורה שווה פחות או יותר.
לצפיה בקטלוג טבעות אירוסין עם יהלום מרכזי בחיתוך של אקסלנט לחץ כאן .
טיפים לאבחון איכות ליטוש יהלום ללא תעודה
- חושך- אור האזורים המוארים והמוחשכים ביהלום אמורים להיות שווים בגודלם
- חגורה עבה – כאשר החגורה של היהלום עבה יחסית – התרחקו. תוכלו לדעת מתוך השוואה של כמה יהלומים
- מגע – מששו היטב את היהלום וודאו כי אין לו שטחים גדולים שאינם מוחלקים. בעיקר בחגורה שלו.