אבני חן משכו וריתקו את בני האדם במשך אלפי שנים ועדיין לא איבדו ממקומן. הן מוזכרות בתנ"ך ובכתבים עתיקים אחרים, הן שימשו לנוי ולטיפול רפואי ואנרגטי (לעיתים עדיין משמשות לכך), הן משמשות לתעשייה וקידום טכנולוגי ובעיקר הן תמיד נתפסות כדבר יפה ומיוחד.
ניתן, עם זאת, לקבוע בקלות כי רב הנסתר על הגלוי עבור אנשים המבקשים לרכוש אבני חן. מאמר זה ינסה לתת לכם רקע ראשוני וטיפים חשובים לתחום.
חשוב לדעת!
- רוב רובן של אבני החן בענף התכשיטים הן מטופלות.
- תיעוד של אבני חן הוא תחום לא מפותח יחסית ויש להיזהר ברכישות של פריטים יקרים.
- הצבע הוא הדבר החשוב ביותר בבחירת אבן חן ויש לייחס לו משמעות רבה.
- בתכשיטים יקרים, עדיף להתרכז באבני חן שקשיותן גבוהה מספיק כדי שישמרו לזמן רב.
איך קריסטל או אבן מקבלים את ההגדרה אבן חן?
מדובר בהגדרה רחבה למדי והיא משלבת בין מסחר לגמולוגיה. אבני חן הן אבנים או קריסטלים שעברו ליטוש שמטרתו לחשוף ולהדגיש את הצבע, הברק, הניצוץ או היופי שלהם ו/או שובצו בתכשיטים או אביזרי אופנה כאלה ואחרים.
ישנה גם חשיבות לרמת הקשיות של אבני החן הנמדדת בסולם מוס.
סולם זה הוא סולם הבודק את קשיות המינרלים. בתכשיטים יוקרתיים יותר יועדף שימוש באבנים קשות יותר שיחזיקו מעמד זמן ארוך יותר.
בתכשיטים זולים יותר נוטים להשתמש באבנים רכות וזולות יותר או באבנים סינטטיות.
ישנם כמובן יוצאי דופן להגדרה של אבני חן למשל השרף או הפנינים שהם בכלל אורגניזם. לפיכך ניתן להבחין כי עצם ההגדרה של אבני חן היא יותר מסחרית ומתייחסת למהות השימוש יותר מהמקור של האבנים.
אז איך ניתן לחלק את אבני החן?
הקבוצה הראשונה של אבני החן היא אבני החן היקרות. באופן בסיסי, קבוצה זו מכילה את היהלום, הספיר, הרובי והאמרלד.
היהלום הוא, כידוע, המינרל הקשה בטבע (ציונו בסולם מוס הוא 10), הספיר והאודם שניים לו בקשיות (9 בסולם מוס) והאחרון בקבוצה הוא האמרלד (שציונו הוא לרוב בין 7.5-8 בסולם מוס).
אלה הן, לרוב, האבנים שישובצו בתכשיטי היוקרה המרשימים והיקרים ביותר אם כי בעמים שונים ישנן אבני חן אחרות שתופסות חשיבות אזורית רבה כמו הג'ייד בסין (שנחשבת לאבן קיסרית ומלאת היסטוריה בתרבות הסינית).
הקבוצה השנייה הוא אבני החן היקרות למחצה. בקבוצה זו עשויות להיות אבנים יקרות מאוד ונדירות כמו טנזנייט איכותי ועוד אך בהגדרה הן עדיין נחשבות מסחרית כאבנים יקרות למחצה.
קבוצה זו מונה גם אבני חן שמקורן אינו מינרלי כמו, כאמור, שרף ופנינים ואפילו מאובנים למיניהם. האבנים האיכותיות והקשות יותר בקבוצה זו ישמשו גם בתכשיטים יקרים.
ככלל אצבע רצוי לבחור באבנים עם קשיות של 7 ומעלה אם משקיעים סכום כסף גדול או לקחת בחשבון ולבחור מודל שיאפשר החלפה עתידית של אבן. דוגמה טובה לכך היא הטנזנייט – אבן יפיפייה ומיוחדת אך אבן קשה לשיבוץ ופריכה – סכנת השבירה שלה גבוהה יחסית.
קבוצה נוספת של אבני חן מקבלת יותר ויותר כוח בשנים האחרונות והיא אבני החן הסינטטיות. לא מדובר בתחליפי הפלסטיק או הזכוכית אלה אבני חן וקריסטלים שמגודלים בתנאי מעבדה. ביניהם יש אבנים איכותיות מאוד בצבע, בניקיון ובקשיות. זו יכולה להיות בחירה טובה למי שמצוי במגבלת תקציב, מחפש צבעים שקשה למצוא ועוד.
הערכת אבני חן
אחד האתגרים הגדולים ביותר עבור לקוחות פרטיים הרוכשים אבני חן יקרות מבחינה כספית או המשובצות בתכשיטי יוקרה הוא עניין התיעוד הגמולוגי.
היום, למשל, כמויות אדירות של אבני חן עוברות טיפולים כאלה ואחרים להשבחת צבען ולעיתים ניקיונן. אין עם כך בעיה עקרונית כל עוד מדובר בתג מחיר שהולם זאת.
בהקשר זה, רוב רובן של אבני החן אינן מתועדות במעבדה גמולוגית ולכן ניתן די בקלות לרכוש חתול בשק. תוכלו להתמודד עם זה באחת משתי דרכים – אם אתם קונים אבן יקרה שעלותה מצדיקה תיעוד, בקשו כי היא תשלח לתיעוד גמולוגי שיבטיח לכם את טבעיותה.
אם אתם רוכשים אבן במחיר שאינו מצדיק תיעוד חיצוני, שאלו במישרין אם היא טבעית ובקשו שהדבר יצוין במסמכי הרכישה.
במידה ועולה לכם החשד, תוכלו לפנות לגמולוג מתאים ולבדוק זאת. בכל אופן הקפידו ברכישה ממקומות אמינים. כמובן כי פסקה זו אינה מתייחסת לתכשיטי אופנה זולים שם ברור כי מעט מאוד מהאבנים אם בכלל הן טבעיות לחלוטין.
איך תבחרו אבן חן?
הדבר החשוב ביותר באבני חן הוא הצבע שלהן. הניקיון הוא משני מאוד וכל עוד הוא לא ממש קשה, לרוב הוא נחשב כחלק מהיופי והטבעיות של האבן. חשוב לבחור אבנים עם צבע עמוק וברור. צבע אחיד, ברק וחיים. בעיקר – צבע שאתם מתחברים אליו אישית. לשם כך עדיף לראות כמה אבנים זו לצד זו אם זה אפשרי. אפשר גם ללכת על תופעות מעניינות כמו אסטריזם – צורת כוכב שעשויה להופיע בליטוש קבושון (החלקה של אבן חן), או על איזורי צבע – אבן שיש לה כמה צבעים (מינימום שניים).
לצפיה בקטלוג תכשיטי אבני חן לחצו כאן .
עובדות מעניינות ביחס לאבני חן
- יהלומים – המינרל הקשה ביותר בטבע המקבל ציון 10 בסולם מוס לקשיות מינרלים.
- מוס – סולם ותיק ועדיין מקובל למדידת קשיות של מינרלים על ידי חריצתם במינרלים אחרים.
- ספיר – אבן החן היקרה הפופולרית ביותר בעולם המערבי אחרי יהלום.