ניקיון היהלום

יהלום נוצר בטבעת בתהליך רב שנים בתנאי טמפרטורה ולחץ גבוהים. מעצם היותו מינרל טבעי, לעיתים קרובות חומרים אחרים נכלאים בתוך היהלום בעת היווצרותו, לעיתים נכלאים בו בועות של אוויר, לפעמים יש בו מעין שריטות פנמיות וכדומה. כל שלל ההפרעות בתצורת היהלום ואחידות החומר מרכיבות את הדבר שנקרא ניקיון יהלום.

חשוב לדעת!

  • סולם הניקיונות של היהלום מסומן באותיות אנגלית IF-I3.
  • ככל שהיהלום יותר נקי מפגמים כך הוא יקר יותר.
  • ישנם סוגים רבים של פגמים וסוג הפגם מהותי למחיר ולנראות היהלום.
  • הגישה המתאימה לענף הישראלי היא לרכוש יהלומים שהפגמים שלהם אינם נראים לעין.

סימון ניקיון יהלומים בתעודות גמולוגיות

הפגמים ביהלום מגיעים, כאמור, בשלל צורות, מיקומים, גדלים, זוויות ועוד. את כל שלל הפגמים מסווגים לפי כמות, גודל ומהות ונותנים ציון של ניקיון ליהלום. ככל שיהלום הוא יותר נקי גמולוגית כך הוא יקבל ציון ניקיון יותר גבוה וכך הוא יהיה יקר יותר. בכל אופן הערכת היהלומים נעשית תחת הגדלה של פי 10 וגם יהלום שנקבע שהוא ללא פגם, הוא ללא פגם רק בהגדלה של פי 10 אך ייתכן ופגמיו יראו בהגדלות גבוהות יותר.

היהלום הנקי ביותר יסומן באות IF (ישנה רמת ניקיון FL שהיא הגבוהה ביותר אך אלה יהלומים שהם כמעט מיתוס ויש יהלומנים שלא נתקלים בהם בכל שנות פעילותם). היהלום בעל הפגמים הרבים והגדולים ביותר יסומן כ-I3. יהלומים בעלי ניקיון עוד נמוך מכך בכלל לא ייועדו לתעשיית התכשיטים אלא ישמשו בתעשייה (למשל ללהבים לחיתוך וכדומה). בכל אופן, על פי רוב, יהלומים ברמות I2-I3 יהיו בעלי הפרעות קשות הנראות לעין ורצוי לבדוק אותם באופן קפדני ביותר ואולי אף להימנע מהם לחלוטין…

הסקאלות של הבדיקה יכולות להטעות את הצרכן הפרטי ולפיכך יש לזכור כי כל מידע מסחרי שיובא מעכשיו והלאה הוא לפי תיעוד אמיתי של יהלומים ולא לפי דירוג יתר המקובל מאוד בענף היהלומים. לשם ההבהרה מדובר בדירוג לפי אמות המידה של מעבדת GIA או מעבדות קרובות לה באיכות או בתיעוד אמיתי המקובל בין יהלומנים וקרוב מאוד לתיעוד של GIA.

דירוג ניקיון היהלומים של מעבדת GIA

הסקאלה של דירוג ניקיון היהלומים של מעבדת GIA האמריקאית מצורפת בהמשך ומתורגמת לעברית.לפני כן, הכרת מושגים אלה תעזור לכם להבין אותה:

לופה – מכשיר המשמש להגדלה פי 10.

תכלילים – חומרים שכלואים בתוך היהלום שהם אינם יהלום. דהיינו כל מיני חומרים אחרים שאינן המינרל יהלום.

פגמים – חוסר מושלמות ביהלום עצמו – "שריטות" פנימיות, הפרעות שקרו  בתצורה של היהלום ויוצרות אזורים שאינם הומוגוניים.יש להוסיף תרשים.

גמולוג– אדם שעבר הכשרה מתאימה ומחזיק בתעודה ההופכת אותו במומחה להערכת ותיעוד יהלומים.

סקאלת היהלומים:

Flawless (FL) יהלומים ללא תכלילים או פגמים שגמולוג מסוגל להבחין בהם בהגדלה פי 10.

Internally Flawless (IF)–  יהלומים ללא תכלילים שגמולוג מסוגל להבחין בהם בהגדלה פי 10.

Very Very Slightly Included (VVS1-VVS2)–  גם גמולוג מנוסה יתקשה לראות פגמים או תכלילים ביהלום גם בעזרת לופה. שימו לה כי הקטגוריה מחולקת לדרגה ראשונה ושנייה. הדרגה הראשונה היא הטובה יותר.

Very Slightly Included (VS1-VS2)– התכלילים הם קטנים ונעים בין כאלה שגמולוג מנוסה יתקשה לראות לכאלה שיהיה לו מעט יותר קל לראות תחת הגדלה של לופה. גם כאן יש חלוקה לרמות.

Slightly Included (SI1-SI2)–  גמולוג מנוסה יראה את התכלילים של האבן תחת לופה. בנקודה זו יש לציין כי בין היהלומנים קיימת רמה נוספת של ניקיון שאינה נהוגה במעבדתGIA  ונקראית SI3 על פי רוב יהלומנים משתמשים בה כדי לתאר יהלומים שהם בין ניקיוןSI2  לניקיון I1 שהתכלילים שלהם אינם נראים לעין.

Included (I1-I3)– התכלילים ברורים לעין בשימוש בלופה ועשויים להשפיע על ברק ושקיפות היהלום.
שימו לב, אם הולכים לפי תיעוד אמיתי אוGIA  רוב היהלומים הנמכרים בישראל הם "ראסמי" בין SI2-I1.
גם אם תעודות לא מוכרות מייחסות להם ניקיון מסוג VS זה לא הופך את היהלום ל-VS.

השאלה החשובה ביותר שעליכם לשאול את עצמכם היא האם רואים את הפגמים או התכלילים בעין, האם היהלום נראה חלבי והשקיפות שלו נמוכה. האם הפגם שלו באמצע או בצד. האם הפגם שחור או לבן וכדומה.

עצות אופרטיביות לבחירה נכונה ומושכלת של יהלום:

  1. ראו כמה שיותר יהלומים.
  2. הסתכלו עליהם אחד ליד השני.
  3. בחנו אותם בעין, לאחר מכן בלופה, ואז שוב בעין.
  4. דאגו כי מתקיימים תנאים לבדיקת יהלומים – נורה פלורוסנטית עם אור לבן.
  5. שאלו ספציפית לגבי מהות הפגם. אם אתם לא מצליחים לראות אותו בקשו הכוונה (הפגם בשעה 12? הפגם בלוח של היהלום או בצד? הפגם קרוב לפני השטח או עמוק וכדומה).
  6. ככל שהרמה הגמולוגית של היהלום היא נמוכה יותר, כך יש לבדוק אותו באופן מעמיק יותר.
  7. זכרו, פגם ביהלום זה דבר טבעי וחלק מתהליך טבעי, כל עוד הוא לא משפיע על נראות היהלום אין בו כל רע – הוא זול יותר ומתאים יותר לתקציב ממוצע. יתרה מכך, פגמים מעידים על טבעיות מול מלאכותיות…

דגש חשוב – ההבדל בין גמולוגיה למסחר

אחת הטעויות הגדולות ביותר שעושים אנשים פרטיים בבחירת יהלום הוא להסתכל על הפרמטרים היבשים של התעודה בלבד. אך יש לזכור כי גם אם מדובר בתעודה אמינה,  היא עדיין לא נותנת 100% או לא בהכרח מדברת בשפה של אדם שאינו מהתחום.

נסביר את הדבר בדוגמה. ניקח שני יהלומים, אחד שרמת ניקיונו SI1 עם פגם שחור בלוח היהלום והשני הוא עם פגם לבן בצד שעוד ניתן להסתיר עם שן. ייתכן שהפגם בצד יותר גדול או שיש עוד פגם לבן אך בפועל הרבה יותר קשה לראות את הפגם הלבן והסבירות שהוא משפיע על נראות היהלום היא קטנה יותר. בתמונה הבאה שני יהלומים כאלה ברמת ניקיון SI1 על פי אמות המידה של המעבדה האמריקאית GIA:
טבעות אירוסין -תכשיטים, טבעות אירוסין יהלום
שני יהלומים אלא לא יסחרו בין סיטונאים באותו המחיר אך בהחלט עלולים להימכר באותו מחיר לצרכן הפרטי הלא מודע. כאן בדיוק נכנסת החשיבות של לא להסתפק בתעודה בלבד אלא להשקיע את הזמן בבדיקה של יהלומים.

למטיבי לכת – התעמקות בסוגי הפגמים ביהלום ומשמעותם

Bearding

פגמים הנראים כמו שערות דקיקות או נימים הנוצרים בחגורה של היהלום (GRIDLE) שהיא ה"פס" המחבר בין הראש של היהלום לגוף שלו. פעמים רבות הם נוצרים בשל ליטוש לא מוצלח. מכיוון שהרבה מנצנוץ היהלום תלוי בכניסת האור מן החגורה יש להימנע מיהלומים עם כמויות גדולות של נימים.


Graining

פגמים אלה הם דפקטים במבנה הקריסטלי של היהלום שנוצרו בעת תהליך התגבשות לא מושלם. פעמים רבות, כאשר הם רבים וממוקמים עמוק בתוך היהלום, הם עשויים לתת לו מראה מעורפל מעט. כאשר הם קרובים לפני השטח הם נראים לפעמים כמו פסים צבעוניים.


Feather

פעמים רבות בארץ, פגם זה מכונה גלץ. מדובר במעין סדק פנימי ביהלום שלעיתים נראה כמו נוצה ומכאן שמו. זה פגם שנראה שונה בהתאם לזווית שלו ולדרך בה עובר בו האור. לעיתים הוא כמעט ולא נראה ולעיתים הוא מקבל גוון לבן. היתרון של הפגם הוא בנראות הנמוכה שלו אך יש לדעת כי פגמים אלה עשויים להיות מסוכנים לשלמות היהלום בהתאם למיקומם וקרבתם לפני השטח ואו החגורה של היהלום.

Crystals

רבים מן היהלומים כלאו, בשנות היווצרותם הרבות, קריסטלים אחרים בתוכם. ישנם סוגים רבים של קריסטלים מחומרים שונים ובצבעים שונים. למשל יהלום בתוך יהלום יהיה לבן, פחמן יהיה שחור, פרידות ירקרק וכדומה. מן הסתם רצוי לבחור מה שלא רואים בעין… הדבר תלוי בצבע ובגודל של הפגם.

Cavity

כמו אצל רופא השיניים, גם ליהלומים יכולים להיות "חורים". למעשה מדובר לרוב במעין פתחים גדולים יחסית  ביהלום שנוצרו בתהליך ליטוש שגרם להתמוטטות של קריסטלים שאינם היהלום שהיו כלואים ביהלום קרוב לפני השטח.

Cloud

המונח ענן מתייחס לאזור ביהלום בו יש כמות של פגמים מסוג "חוד" (PINPOINT) או "קריסטל" הנמצאים זה לצד זה במעין אשכולות. זהו פגם שצריך מאוד להיזהר איתו כי במיקומים מסוימים, צבעים מסוימים וגדלים מסוימים הוא יכול להשפיע מאוד על נראות האבן ולעשות אותה חלבית לגמרי. מאידך זה לא קורה הרבה והדרך הטובה לדעת היא, כאמור, לראות את היהלום מול יהלומים נוספים…

Needle

"מחט". פגמים הנראים כמו מחטים לבנות או שקופות או נימים קטנים. לרוב קשה לראותם והם מתמזגים היטב ביהלום אך לעיתים, כאשר הם מגיעים באשכולות צפופים, הם עשויים להשפיע על דירוג הניקיון של היהלום והנראות שלו.

Pinpoints

או "חוד" הם פשוט נקודות קטנות, שחורות או לבנות הנמצאות בתוך היהלום. מן הסתם העדיפות היא לנקודות לבנות. יש לשים לב כי לעיתים נקודות יכולות להיות במיקום בו הן משתקפות ונראות רבות יותר.

Twinning Wisps

מדובר גם כן בדפקטים במבנה הקריסטלי של היהלום הנובעים מהפסקה בתהליך היווצרות היהלום והמשכתו מחדש במועד מאוחר יותר (אלפי שנים…). בעת התגבשותו הראשונית של היהלום נוצרו בו דפקטים. לאחר מכן הוא, לצורך הדוגמה, עבר לאזור קר מידי והפסיק להתפתח לכמה אלפי שנים, מאוחר יותר התנאים חזרו לעצמם והוא המשיך להתפתח אך הפגמים התפתחו לכיוון אחר והתפצלו.  מהות הפגם יכולה להיות חודים, קריסטלים וכדומה. על פי רוב מדובר בריכוז של כמה פגמים.

Chip

שברון קטן או פתח קטן על פני השטח של היהלום. על פי רוב זו תוצאה של שיבוץ לא נכון, ליטוש לא מקצועי וכדומה.

Indented Natural

מדובר בפגם שאינו פגם אלא טעות ליטוש או בחירה לא ללטש אזור מסוים ביהלום, לרוב בסביבות חגורת היהלום. למעשה מדובר פשוט באזור ביהלום שנשאר גלמי.

איך להתאים ניקיון לתקציב שלי?

  • IF-VS1 – מתאים לתקציב גבוה מאד
  • VS2-SI1 – מתאים למקפידים על ניקיון אך רציונלים בגישת המחיר
  • SI2-I1 – בבחירת יהלום נכונה, כאן יש את הערך המסחרי הגדול ביותר